10 Οκτώβριος 2019, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2019, 10:24

Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της Παναγίας Σουμελά για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου

  • Μεγάλο αφιέρωμα στην Παναγία Σουμελά από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το ιερότερο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου μπροστά από το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Παρουσία ποντιακών συλλόγων και Αρχών του τόπου, με λιτανευτική πομπή η εικόνα θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου όπου θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία. Μέχρι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου που θα παραμείνει η εικόνα στο ναό, θα τελούνται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τραγούδια και χορούς του Πόντου.

Επίσης, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιώαννου Βαζελώνος. Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση όλων των ιερών εικόνων και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

  • Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων εδώ.