9 Οκτώβριος 2019, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2019, 14:11

Ζαρούλια στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Καθαρά πολιτική η δίωξή μου

  • Ζαρούλια στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Καθαρά πολιτική η δίωξή μου
    Η Ελένη Ζαρούλια απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την επίσημη θέση της Χρυσής Αυγής περί «πολιτικής δίωξης» με στόχο να ανακοπεί η άνοδος του κόμματος εξέφρασαν απολογούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι πρώην βουλευτές Ελένη Ζαρούλια και Αντώνης Γρέγος.

Η σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για περίπου 20 λεπτά, δηλώνοντας από την αρχή πως η δίωξη του κόμματος είναι πολιτική.

Η Ελένη Ζαρούλια απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για τον χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι» που είχε χρησιμοποιήσει στην Βουλή για μετανάστες, υποστήριξε πως δεν είχε ρατσιστικό χαρακτήρα και πως το ίδιο θα έλεγε για όποιον διέπραττε ένα ειδεχθές έγκλημα «είτε ήταν Γερμανός είτε Άγγλος ή Πορτογάλος». Ακόμα, επέμεινε ότι η θέση της είναι η ίδια με το νόμο, ότι «κάθε παράνομος πρέπει να απελαθεί», και ότι ευθύνονται για αρρώστιες που έχουν εξαλειφθεί και για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Δηλώνοντας σύζυγος του αρχηγού, η κατηγορούμενη αναρωτήθηκε για όσα καταλογίζονται στη δικογραφία: «Βγήκα βουλευτής το 2012 με σταυρό από τον ελληνικό λαό. Πώς είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να εξέλεξε διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης; Εγώ έκανα τα καθήκοντά μου. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο». Επίσης, τόνισε ότι έκανε ελάχιστες ομιλίες, κυρίως επετειακού χαρακτήρα.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η Ελένη Ζαρούλια είπε πως την έμαθε όταν τους τηλεφώνησαν από τα κεντρικά για να τους ενημερώσουν. «Όταν πήραν τηλέφωνο ανοίξαμε τηλεόραση. Στην αρχή έλεγαν ότι επρόκειτο για ποδοσφαιρικό καβγά. Μετά δεν ξέρω τι έγινε», ανέφερε στο δικαστήριο.

Σε ερώτηση για το αν είχε γνώση για άλλες ενέργειες, όπως τιςεπιθέσεις στους αλιεργάτες και στο ΠΑΜΕ, η υποστήριξε ότι «από το 1980 και μετά έχουν χρεωθεί πολλές ιστορίες σε ανθρώπους της Χρυσής Αυγής οι οποίοι αθωώθηκαν ή δεν ήταν καν μέλη της οργάνωσης».


Ο Αντώνης Γρέγος απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η απολογία του Γρέγου
Νωρίτερα στην απολογία του ο Αντώνης Γρέγος δήλωσε πως όλα είναι μια σκευωρία σε βάρος τους που οργανώθηκε για την πολιτική εξόντωση της Χρυσής Αυγής, «διότι πήγαινε για αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης αρνήθηκε ότι έχει τελέσει οποιαδήποτε παράνομη πράξη και δήλωσε πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τάγματα εφόδου ή για άλλο καταστατικό του κόμματος, πλην αυτού που ενέκρινε ο Άρειος Πάγος.

«Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή είναι ο μόνος πατριωτικός φορέας. Είναι το κόμμα που εκφράζει τον πατριωτισμό και τον εθνικισμό. Όλα ήταν μια σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Έχουν ενδιαφερθεί και από την Ευρώπη να αναδείξουν τη σκευωρία αυτή», υποστήριξε.

Στην επισήμανση της Έδρας ότι έγινε μια δολοφονία, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αν και «καταδικαστέο» το γεγονός, δεν δόθηκε εντολή από κανέναν. «Αν ένας υποστηρικτής κόμματος ή ομάδας κάνει παράνομη πράξη κατηγορούνται όλοι για αυτό;», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, τόνισε ότι υπήρξαν και άσχημα περιστατικά σε βάρος της Χρυσής Αυγής («προπηλακισμούς, χτυπούσαν παιδιά μας, έκαιγαν αυτοκίνητα»), για τα οποία δεν συνελήφθη ποτέ κανείς, όπως συνέβη με τις δολοφονίες Φουντούλη και Καπελώνη.

Ερωτηθείς για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία Φύσσα ο Αντώνης Γρέγος παραδέχθηκε ότι αρχικά τον ξένισε η δήλωση. «Όταν άκουσα τον Μιχαλολιάκο εκείνη την ημέρα με ξένισε αρκετά. Μας κόστισε επικοινωνιακά. Όμως τελικά είχε δίκιο. Ακούω κάθε μέρα πολιτικούς και δημοσιογράφους να διαχωρίζουν πολιτική και ποινική ευθύνη. Σε εμάς χρεώθηκε ως ποινική. Εκείνος εννοούσε ότι πολιτικά χρεωθήκαμε τη δολοφονία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν γνώριζε τον Γιώργο Ρουπακιά.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.