9 Οκτώβριος 2019, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2019, 13:44

Από ώρα σε ώρα η Τουρκία εισβάλλει στη Συρία

  • Από ώρα σε ώρα η Τουρκία εισβάλλει στη Συρία
    Αμερικανός στρατιώτης παρατηρεί άνδρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων να καταστρέφουν τμήμα της άμυνας των Κούρδων του YPG (φωτ.: EPA / US ARMY / Staff Sgt. Andrew Goedl)

Ζήτημα ωρών είναι η έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων από τις τουρκικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πώς έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά του οπλισμού και πώς τα πρώτα άρματα διέσχισαν τα σύνορα. Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι άρχισαν οι επιχειρήσεις, και επισημαίνουν πως έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού και έχουν γίνει οι τελικές προετοιμασίες.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως οι προετοιμασίες και η ανάπτυξη της Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Νωρίτερα ένας σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους Σύροι αντάρτες θα διασχίσουν τα συριακά σύνορα «σύντομα», καθώς η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Ο Φαχρετίν Αλτούν διεμήνυσε ότι οι Κούρδοι μαχητές είτε θα παραδοθούν είτε ο τουρκικός στρατός θα τους «σταματήσει», καθώς όπως υποστήριξε παρεμποδίζουν τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.


Πολίτες διαδηλώνουν για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία, έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)

«Αντισταθείτε!»
Σε αντίσταση και γενική κινητοποίηση το επόμενο τριήμερο κάλεσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές Αρχές της Συρίας τους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας επίθεσης από την γειτονική Τουρκία.

«Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές Αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους.

«Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (...) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών Αρχών. «Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν «όλη την ευθύνη» στην περίπτωση μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περιοχή τους.