8 Οκτώβριος 2019, 21:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2019, 21:30

Τσίπρας στη Βουλή: Δειλός ρεβανσισμός η παραπομπή Παπαγγελόπουλου

  • Τσίπρας στη Βουλή: Δειλός ρεβανσισμός η παραπομπή Παπαγγελόπουλου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Για «δειλό ρεβανσισμό» και για «συνειδητή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την ενδεχόμενη ανάμειξή του στο έργο της Δικαιοσύνης κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Τσίπρας: Η συμμετοχή σε προανακριτική θα είναι εν τέλει μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτη πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα εν μέσω της κρίσης όταν του κόβατε μισθούς και συντάξεις να τον αναγκάζετε να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την απουσία του πρωθυπουργού και υπουργών από την αίθουσα τονίζοντας ότι «σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία, όπως η σημερινή, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίζει να παραπέμψει έναν πρώην υπουργό, έναν πολιτικό της αντίπαλο σε ειδικό δικαστήριο, θα περίμενε κανείς τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία, να βρίσκονται τουλάχιστον σήμερα εδώ, να πάρουν το λόγο και διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά εσείς είστε και ρεβανσιστές αλλά και δειλοί ταυτόχρονα».

Όπως επεσήμανε, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται, όχι γιατί υπάρχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, «αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο και εσείς οι ίδιοι αναγνωρίζετε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα που έχει δει ο τόπος. Το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης, δηλαδή, των τιμών του φαρμάκου από στελέχη των δικών σας κυβερνήσεων, προκειμένου να ευνοηθεί μια πολυεθνική σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».

«Κατηγορείτε λοιπόν τον πολιτικό σας αντίπαλο, επειδή είχε το μέγα θράσος να μην κουκουλώσει τις δικές σας τις πομπές των δικών σας βουλευτών. Και αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία για ειδικό δικαστήριο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται ενώ η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή και «βρίσκεται εν εξελίξει ποινική δίωξη για έναν πρώην υπουργό και υπό διερεύνηση για άλλους δυο ακόμη».

«Την ώρα που διαπράττετε τη μέγιστη βαναυσότητα απέναντι στο ίδιο το πολικό σύστημα, την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια… Λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη ιστορία του τόπου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Διπλά δειλοί γιατί δεν παραπέμπουν εμένα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για διπλή δειλία, καθώς επιλέγει να στείλει στην προανακριτική μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αλλά όχι και τον ίδιο, καθώς ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όπως είπε «κατηγορείται ότι έστησε πολιτική δίωξη και σκευωρία προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του και ενάντια στη ΝΔ».

Τσίπρας: Αν είναι μία φορά δειλός ο κύριος Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κυρίου Σαμαρά –γιατί αυτό γίνεται σήμερα–, θα έλεγα είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα».

«Να ξέρετε ότι αυτή σας η στάση, η επιλογή, αυτή η διπλή δειλία, σας καθιστά ακόμη πιο αναξιόπιστους και φαιδρούς στα μάτια της κοινής γνώμης, ακόμη και των ίδιων των ψηφοφόρων σας. Παρότι όμως δεν στραφήκατε εναντίον μου προσωπικά είναι εμφανές ότι στρέφεστε εναντίον μου πολιτικά», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να συγκροτήσει ένα μέτωπο κατά της διαφθοράς, «και αν σε κάτι αποτύχαμε και μας έκρινε ο ελληνικός λαός αυστηρά, δεν ήταν ότι ελέγξαμε τη Δικαιοσύνη, όπως ανοήτως μας κατηγορείτε εσείς, ή ότι παρεμβήκαμε στο έργο της, αλλά αντιθέτως ότι δεν καταφέραμε να πολεμήσουμε όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε τα βαθιά κυκλώματα στο εσωτερικό των θεσμών», σημείωσε.

«Δεν το καταφέραμε, όχι επειδή δεν το επιδιώξαμε, αλλά επειδή είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα πολύ πιο δυνατό από το πολιτικό σύστημα που αποκαλούσαμε “χρεοκοπημένο”. Και όποιος ζητούσε τη διερεύνηση σκανδάλων έβλεπε έναν εσμό καναλιών, ραδιοφώνων, εφημερίδων, site να πέφτουν πάνω του και να τον κατηγορούν για “παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης”», κατέληξε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.