8 Οκτώβριος 2019, 18:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2019, 19:18

Αντιφατικός ο Τραμπ για τη Συρία: Χείρα φιλίας και στους Κούρδους και στον Ερντογάν

  • Αντιφατικός ο Τραμπ για τη Συρία: Χείρα φιλίας και στους Κούρδους και στον Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει το πράσινο φως για την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία αποσύροντας ταυτόχρονα τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή. Ακόμα και υπέρμαχοι του Αμερικανού προέδρου τον κατηγορούν για αλλοπρόσαλλη πολιτική και για «άδεισμα» των Κούρδων υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τελευταία 24ωρα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει αρκετά αντιφατικά μηνύματα μέσω Twitter και έχει τείνει χείρα φιλίας προς όλους, και τους Τούρκους και τους Κούρδους της Συρίας.

Αρχικά προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Ουάσινγκτον (η συνάντηση «κλείδωσε» σήμερα στις 13 Νοεμβρίου), ωστόσο στη συνέχεια μέσω tweet απείλησε να καταστρέψει την τουρκική οικονομία. Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει τους Κούρδους που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές», έγραψε στο Twitter, και πρόσθεσε ότι υπάρχει οικονομική βοήθεια για την αγορά όπλων.

Στο ίδιο «νήμα» των tweets ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην Τουρκία ως έναν μεγάλο εμπορικό εταίρο και σύμμαχο στο NATO «που έχει μεγάλο κουρδικό πληθυσμό», όμως ακολούθως απείλησε εκ νέου την Άγκυρα τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε απρόκλητη ή άσκοπη στρατιωτική ενέργεια θα είναι καταστροφική για την οικονομία της και για το πολύ εύθραυστο νόμισμά της».