8 Οκτώβριος 2019, 17:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2019, 17:33

Μητσοτάκης: Η τριμερής καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο

  • Μητσοτάκης: Η τριμερής καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Αν και βασικό θέμα στην ατζέντα της 7ης Συνόδου της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ήταν η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των τριών χωρών, εντούτοις οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής-διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο, και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για θέμα που τέθηκε στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Στη συνάντηση του Καΐρου, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια, αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.

Στην 7η τριμερή συνομολογήθηκε Συμφωνία Συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, η Ελλάδα ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενώ υπεγράφη και ένα τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων. «Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.