12 Οκτώβριος 2019, 08:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2019, 08:09

15 χρόνια Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας (βίντεο)

  • 15 χρόνια Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας (βίντεο)
    Όλη η Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς φεστιβάλ (φωτ.: Παύλος Κωνσταντινίδης)

Εκατοντάδες νέοι και νέες ταξιδεύουν αυτή την ώρα για τη Θεσσαλονίκη από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες στο «Paok Sports Arena». Το φετινό φεστιβάλ είναι επετειακό και αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα διαφέρει σε αρκετά σημεία από τις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι ώστε να τιμηθούν τα 353.000 θύματα.

Κάνοντας μια αναδρομή στα προηγούμενα 14 φεστιβάλ καταλαβαίνει κανείς την αγάπη των Ποντίων για την παράδοση και τον πολιτισμό τους, αφού κάθε ένα από αυτά ήταν αφιερωμένο σε μια σπουδαία προσωπικότητα του Πόντου.

Ο θεσμός των Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2005 στη Θεσσαλονίκη. Τότε κανείς ίσως δεν φανταζόταν ότι έμελλε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη γιορτή για τον ποντιακό ελληνισμό. Το πρώτο εκείνο φεστιβάλ είχε αφιερωθεί στον αείμνηστο Χρύσανθο. Ακολούθησε το δεύτερο, το 2006 στη Δράμα, και το επόμενο, στη Νεάπολη Λάρισας, ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας, καθώς και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας, Νίκο Καπετανίδη. Το 4ο Φεστιβάλ ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2008, και το 5ο, το 2009, διοργανώθηκε ξανά στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη μνημονεύοντας τον λυράρη Γώγο Πετρίδη.


1ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: Leonidas Mavrofridis)

Τα χρόνια περνούν και η διοργάνωση μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ποντίων όλων των ηλικιών. Όλοι αδημονούν για τη μεγάλη συνάντηση.

Το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ γίνεται το 2010 στην Κοζάνη, ενώ το 7ο στην Κομοτηνή – στη μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.

Μαζί με το «νεογέννητο» τότε pontos-news.gr διοργανώνεται το 8ο φεστιβάλ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, το 2012. Όλοι μιλούν για τη μεγαλύτερη ποντιακή διοργάνωση, με μεγάλο χορηγό τον επιχειρηματία και πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρη Μελισσανίδη. Τον Οκτώβριο του 2013 η μεγάλη διοργάνωση γίνεται στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, ενώ το 10ο Φεστιβάλ, στη Λάρισα, τιμά τη ζωή του συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά.


To Φεστιβάλ στο ΟΑΚΑ (βίντεο: pontos-news.gr)

Στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη είναι αφιερωμένο το επόμενο, το οποίο φιλοξενείται στη Λευκόβρυση Κοζάνης, ενώ το 12ο παραμένει στη βόρεια Ελλάδα και διεξάγεται στην Ξάνθη.

Πλησιάζοντας στο σήμερα βλέπει κανείς την αγάπη του κόσμου, καθώς τα Φεστιβάλ συγκεντρώνουν τεράστια συμμετοχή από χορευτές όλης της Ελλάδας.

Το 2017 διεξάγεται το 13ο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στην εκ Πόντου οικογένεια των Υψηλαντών, και τέλος το περσινό έγινε και πάλι στη Λάρισα.

Το φετινό αναμένεται να είναι ίσως το πιο συγκινητικό απ' όλα, λόγω του επετειακού χαρακτήρα του. Οι χορευτές είναι πανέτοιμοι να τιμήσουν τους αδικοχαμένους προγόνους τους μνημονεύοντας τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν.

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ12
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2019
18:30
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.