8 Οκτώβριος 2019, 23:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2019, 22:15

Απίστευτο: Δημιουργήθηκαν ταύροι χωρίς κέρατα!

  • Απίστευτο: Δημιουργήθηκαν ταύροι χωρίς κέρατα!
    (Φωτ.: Alison Van Eenennaam)

Η φράση «έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα» στο μέλλον μπορεί να μην έχει νόημα, αφού επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μέσω γενετικής τροποποίησης ταύρους χωρίς κέρατα, οι οποίοι περνάνε και στην επόμενη γενιά το νέο μεταλλαγμένο χαρακτηριστικό, με αποτέλεσμα να γεννιούνται επίσης μοσχάρια χωρίς κέρατα. Οι επιστήμονες έκαναν τη μετάλλαξη με στόχο να δημιουργήσουν ζώα λιγότερο επιθετικά και επικίνδυνα, που θα είναι πιο ασφαλή για τα άλλα ζώα και για τους ανθρώπους – ιδίως τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αλλά και τους περαστικούς.

Ακόμη, για να καταστήσουν πιο εύκολη τη μεταφορά των ζώων (τα κέρατα πιάνουν χώρο μέσα στο φορτηγό), καθώς επίσης για να τα απαλλάξουν από την επώδυνη διαδικασία της αφαίρεσης των κεράτων σε νεαρή ηλικία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, με επικεφαλής τη δρ Άλισον Βαν Ίνεναμ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας Nature Biotechnology. Οι πρώτοι ταύροι χωρίς κέρατα γεννήθηκαν το 2016, ενώ τώρα αποδείχτηκε ότι η μετάλλαξη αυτή κληροδοτείται και στους απογόνους τους.

Οι ερευνητές διαβεβαίωσαν ότι η εν λόγω γενετική τροποποίηση δεν κάνει κάποιο κακό στα ζώα, ούτε στους ταύρους ούτε στα μοσχάρια, που παραμένουν υγιή. Παραμένει πάντως ερωτηματικό πόσο θετική θα είναι η κοινή γνώμη στην εξάπλωση τέτοιων ζώων χωρίς κέρατα στο μέλλον.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.