8 Οκτώβριος 2019, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2019, 10:21

Στο 1,02 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

  • Στο 1,02 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης
    (Φωτ.: STR)

Τρία σεντ φθηνότερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, πιστεύεται ότι θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του στην αγορά, στις 15 Οκτωβρίου.

Η τιμή του, σύμφωνα με εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, διαμορφωθεί στα 1,02 ευρώ ανά λίτρο.

Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε, χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70 %. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι' αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Στις προτάσεις του ΣΕΕΠΕ περιλαμβάνεται ακόμη η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά και στο πετρέλαιο θέρμανσης (τώρα επιδοτείται το πετρέλαιο κίνησης και η απλή αμόλυβδη), καθώς και η ταχύτερη καταβολή της επιδότησης.