8 Οκτώβριος 2019, 00:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2019, 00:13

Συνάντηση αρχηγών των Ακτοφυλακών Ελλάδας-Τουρκίας

  • Συνάντηση αρχηγών των Ακτοφυλακών Ελλάδας-Τουρκίας
    (Φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή)

Από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2019, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του αρχηγού της τουρκικής Ακτοφυλακής υποναυάρχου Αχμέτ Κεντίρ, με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο Σωμάτων.

Στην επίσημη συνάντηση των δύο αρχηγών, που έγινε στις 2 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της τουρκικής Ακτοφυλακής, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Καραγεώργος, ο διευθυντής Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων πλοίαρχος Ιωάννης Τζαμουράνης και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης αντιπλοίαρχος Γεώργιος Χριστιανός. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο αξιωματικός σύνδεσμος του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής στη Τουρκία, καθώς και εκπρόσωπος από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν κυρίως το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από στελέχη των δύο Ακτοφυλακών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε, με αμοιβαία ικανοποίηση, η βελτίωση της διμερούς συνεργασίας των δύο πλευρών, ενώ συμφωνήθηκε και υπογράφηκε μεταξύ των δύο αρχηγών, κείμενο «Agreed Minutes», στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά μέτρων για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας των δύο Ακτοφυλακών.

Επίσης ο Στ. Ράπτης και η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στην Άγκυρα και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Έρσοϊ. Ανάλογα θέματα μεταναστευτικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στις 3 και 4 του μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στις εγκαταστάσεις της περιφερειακής διοίκησης Μαρμαρά της τουρκικής Ακτοφυλακής, που έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου στις 4 Οκτωβρίου έλαβε χώρα αναλυτική ενημέρωση και επίσκεψη σε σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής.


(Φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή)

Εκτιμάται ότι τόσο οι επισκέψεις όσο και τα αποτελέσματα των συναντήσεων έχουν ιδιαίτερα προστιθέμενη αξία για την συνεργασία των Ακτοφυλακών των δύο χωρών, η οποία έχει ως βάση της, τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, κατανόησης και εμπιστοσύνης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό. Στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων των δύο Ακτοφυλακών, πραγματοποιήθηκαν εθιμοτυπικές επισκέψεις στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και στο γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 5 Οκτωβρίου ο αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.