7 Οκτώβριος 2019, 22:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2019, 23:04

Πομπέο: Στην κυπριακή ΑΟΖ θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

  • Πομπέο: Στην κυπριακή ΑΟΖ θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο
    Ο Μάικ Πομπέο (φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της» διαμηνύει ο Μάικ Πομπέο στη μεγάλη συνέντευξή που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. «Η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής (…) Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί» υπογραμμίζει.

«Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά για την Κίνα» προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την έντονη επενδυτική δραστηριότητα του Πεκίνου στην Ελλάδα, στη σκιά του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Για το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ σήμερα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αποσαφηνίζει ότι «υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες που κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στη ναυτιλία και στις μεταφορές».

Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στην περιοχή. «Κι όταν λέω έχουμε επιστρέψει, εννοώ ότι είμαστε εδώ, γιατί εξυπηρετεί το συμφέρον της Αμερικής να είμαστε εδώ. Είμαστε πάντα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος», συμπληρώνει.

«Τα έθνη πάντα δρουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Η Ελλάδα κάνει το ίδιο για τους ανθρώπους της. Κι έχουμε πολλούς στρατηγικούς στόχους κι όπως αποδείχτηκε από το ταξίδι μου στην Ελλάδα, έχουμε μια νέα αμυντική συνεργασία που θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα έχει σημασία μόνο για αύριο ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τις βάσεις. Δεν αφορά μόνο τις στρατηγικές διευκολύνσεις, είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό. Κοιτάξτε, θέλουμε μια επιτυχημένη, ακμάζουσα Ελλάδα. Είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Delloitte, η Tesla, η General Electric μόλις έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες εδώ στην Ελλάδα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές δουλειές και βεβαίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα επίσης» σημειώνει.

Και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, προσθέτει ο Αμερικανός υπουργός, νοιαζόμαστε να δούμε ότι τα Βαλκάνια είναι σταθεροποιημένα, πρόκειται για μια περιοχή που όπως ξέρετε, είναι γεμάτη από προκλήσεις και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ηγείται. Θέλουμε αυτό το νέο ξεκίνημα με το νέο πρωθυπουργό και την ομάδα του για να οδηγήσει την περιοχή σε πρόοδο και να δημιουργήσει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για τις βάσεις, υπογραμμίζει ότι με αυτές η Ελλάδα «θα είναι πιο ασφαλής».