7 Οκτώβριος 2019, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2019, 20:28

Δένδιας: Η Κύπρος δεν είναι μόνη

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Αθήνα – Θα έχει επαφές με Παυλόπουλο, Μητσοτάκη και Δένδια
    Εικόνα από συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Ν. Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας)

«Η Κύπρος δεν είναι μόνη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία. «Συζητήσαμε σε μία συγκυρία, κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται. Οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το διεθνές δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής», επισήμανε ο Ν. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Είπε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία προχθές να ενημερώσει διεξοδικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο. «Ο ίδιος έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα όπου βρισκόταν», ανέφερε ο ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί, προ πολλού. «Ανήκει στο 19ο αιώνα», συμπλήρωσε.

«Η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου», επισήμανε ο Ν. Δένδιας και εξήγησε ότι το ταξίδι του στην Λευκωσία έγινε με σκοπό να συντονίσουν Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, από κοινού, τα επόμενα βήματα. «Την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η Κύπρος δεν είναι μόνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ανέφερε ότι στην κουβέντα με τον Ν. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκε και η προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

«Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο. Η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ, τη Λευκωσία, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο», ανέφερε ο Ν. Δένδιας.