7 Οκτώβριος 2019, 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2019, 17:41

Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Ιεράπετρα

  • Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Ιεράπετρα
    (Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία για την εορτή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Θωμά και της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιώτισσας.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η συγγραφέας Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη.

Η συγγραφέας με λόγο γλαφυρό και συγκινητικό αναφέρθηκε στο δέσιμο της πρώτης γενιάς των προσφύγων που βίαια ξεριζώθηκε από τη Μικρά Ασία και την Ανατολή το 1922 και μεταφυτεύτηκε στα φιλόξενα χώματα της Κρήτης, με τις πατρογονικές εστίες τους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Οι τόποι αυτοί είναι τόποι περισυλλογής και μνήμης, όπως δηλώνουν τα χνάρια ενός ερειπωμένου σπιτιού, το ασημένιο ρολόι, το μονόγραμμα, η εικόνα της Παναγιάς, ένα κουρέλι, το κέντημα, η φωτογραφία, τα τσαρουχάκια, το αγιόκλημα ή το γαρίφαλο. Όλα αυτά τα απομεινάρια μαρτυρούν ότι σήμερα τα κατοικούν οι σκιές των ανθρώπων που τα έκτισαν και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, αποτελώντας βιβλίο χωρίς λόγο, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι οι ψυχές τους θα φτερουγίζουν αιώνια πάνω από τα σπίτια τους, στα χωριά και τις πόλεις της αλησμόνητης και αληθινής πατρίδας τους».

Ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου ευχήθηκε στους Μικρασιάτες της πόλης να διατηρήσουν άσβεστη τη μνήμη των προγόνων τους. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευάγγελος Μπινιχάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας και πολλοί απόγονοι των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων.

  • Με πληροφορίες από το orthodoxianewsagency.gr