7 Οκτώβριος 2019, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2019, 14:45

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εριστικός ο Αλεξόπουλος, προκάλεσε την οργή της Μάγδας Φύσσα

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Εριστικός ο Αλεξόπουλος, προκάλεσε την οργή της Μάγδας Φύσσα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Δεν έχει καταγραφεί στη Λάρισα τίποτε για το πρόσωπό μου ή για άλλον στα αστυνομικά δελτία. Δεν έχω καμία εμπλοκή σε έκνομες ενέργειες. Δηλώνω αθώος». Με την απολογία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, συνεχίστηκε η δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος είπε πως εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2012 προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ («ήμασταν απογοητευμένοι από την συγκυβέρνηση»), και πως γνώρισε τον αρχηγό του κόμματος αφότου εξελέγη βουλευτής το 2012.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ και ακολούθως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν ο λόγος που ανεξαρτητοποιήθηκε. Ανέφερε, μάλιστα, πως μετά τη δολοφονία Φύσσα εντός της Χρυσής Αυγής «υπήρχε μια εικόνα ότι ήταν προβοκάτσια».

Ακόμα, σημείωσε ότι είχε αρχίσει να διαφοροποιείται βλέποντας πως κάποιοι άνθρωποι λειτουργούσαν πιο ακραία, πιο ακτιβιστικά. «Φορούσαν παραλλαγές και έβγαιναν έξω με ένα στιλ μιλιταριστικό. Κολλητά μπλουζάκια, εμφανή τατουάζ, προκλητικό στιλ απέναντι στην κοινωνία· δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Δεν έχουμε σχέση με τον μιλιταρισμό», υποστήριξε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «υπάρχουν άτομα περιθωριακά στη ζωή που προσπαθούν να βρουν πολιτικούς χώρους για να ικανοποιήσουν το εγώ τους», επισημαίνοντας πως το κόμμα δεν είχε μηχανισμούς για να τους απομακρύνει.

Απαντήσεις για το καταστατικό
Κληθείς να απαντήσει για το καταστατικό του κόμματος, ο κατηγορούμενος είπε πως δεν το διάβασε και υπογράμμισε ότι έχει εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο «τι να είναι λάθος». «Πιστεύω ότι τα καταστατικά συντάσσονται από κάποιους με νομικές γνώσεις και πάνε με αυτά που απαιτούνται από τον Άρειο Πάγο για να εγκριθούν», πρόσθεσε.

Για το καταστατικό που έχει κατατεθεί στις δικαστικές Αρχές από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος υποστήριξε πως «κάποιος το έφτιαξε, δεν ξέρω ποιος και δεν ξέρω γιατί...».

Ένταση με τη Μάγδα Φύσσα
Μια αποστροφή του απολογούμενου πρώην βουλευτή προκάλεσε την αντίδραση της μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία από το πρωί. Η Μάγδα Φύσσα αντέδρασε εκνευρισμένα όταν ο κατηγορούμενος δήλωσε πως ενδιαφέρεται για την «Ελλάδα και τα παιδιά της, με ενδιαφέρει να σώσω τα ελληνόπουλα», φωνάζοντάς του: «Και το δικό μου γιατί το σκοτώσατε;».

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και την είσοδο του τρίτου πρώην βουλευτή Γιώργου Γερμενή στη δικαστική αίθουσα προκλήθηκε πάλι ένταση ανάμεσα στη Μάγδα Φύσσα και τη συνήγορο του κατηγορούμενου.

Αφορμή στάθηκε δήλωση της συνηγόρου, Βάσως Πανταζή, ότι ο εντολέας της δέχθηκε επίθεση από μέλος του ακροατηρίου λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία.

Στη Βάσω Πανταζή απάντησε η Μάγδα Φύσσα, η οποία σηκώθηκε όρθια μέσα στη δικαστική αίθουσα: «Δεν ήταν από μέλος της αίθουσας, από τη μητέρα του Παύλου ήταν. Κάνε μου τη χάρη, που τολμάς και μιλάς κιόλας. Άκου “δέχθηκε επίθεση από ένα μπουκάλι”».

Η πρόεδρος, ζητώντας να κατέβουν οι τόνοι, επανέλαβε πως «αν το περιστατικό έγινε εκτός της αίθουσας το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο».

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Β.