7 Οκτώβριος 2019, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2019, 11:56

Το Γιαβούζ ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Το Γιαβούζ ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: Twitter / Fatih Dönmez)

Πυρετός διπλωματικών διεργασιών επικρατεί στη Λευκωσία, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του Μάικ Πομπέο, η Άγκυρα φαίνεται να μην κάνει πίσω στην κυπριακή ΑΟΖ – το «Γιαβούζ», με βάση και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, ή το αργότερο αύριο, να τρυπάει στο οικόπεδο 7, για το οποίο έχει λάβει άδεια η κοινοπραξία Total/ENI.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι εκεί όπου έχει σταλεί το πλωτό γεωτρύπανο.

«Συνεχίζουμε ασταμάτητα τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το “Φατίχ” έφτασε στα 4.000 μέτρα, και με τη βοήθεια του Θεού θα πάει πιο βαθιά. Το γεωτρύπανό μας “Γιαβούζ”, μετά την Καρπασία, τώρα πήγε για γεωτρήσεις στη θέση Μόρφου 1», ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του προς τους αξιωματούχους του AKP.

Το απόγευμα αναμένεται στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Αναστασιάδη και για το Κυπριακό, αλλά και για το ενδεχόμενο σύγκλησης πενταμερούς Διάσκεψης τον Δεκέμβριο. Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνομίλησε και με τον Γάλλο ομόλογό του για τους τρόπους αντίδρασης στις τουρκικές ενέργειες, και συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να βρίσκονται σε συνεχή επαφή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 17 Οκτωβρίου.

Τη στήριξη τους προς την Κυπριακή εξέφρασαν χθες και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσίας και της Αιγύπτου.