7 Οκτώβριος 2019, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2019, 09:38

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Πού υπολογίζεται η ανάπτυξη

  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό!
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών.

Ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις φορολογικές ελαφρύνσεις του 2020, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο προσχέδιο, που στις 15 Οκτωβρίου θα αποσταλεί στην Κομισιόν, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα που θα καλύπτει, με περιθώριο ασφαλείας, τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο πήχης της ανάπτυξης για το επόμενο έτος τοποθετείται μεταξύ 2,5-3%.

Το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, ενώ μία ημέρα πριν αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι θετική και θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση στο τέλος έτους των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις με τους θεσμούς για βασικά σημεία της έκθεσης (δημοσιονομικά, αποκρατικοποιήσεις, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ενεργειακά θέματα) «πηγαίνουν πολύ καλά».