7 Οκτώβριος 2019, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2019, 10:15

Οι ΗΠΑ αρνούνται να υποστηρίξουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

  • Κωνσταντίνος Φίλης: Δεν άλλαξαν όλα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Την πρόθεση των ΗΠΑ να μην αναμιχθούν, ούτε να υποστηρίξουν, την επιχείρηση που σχεδιάζει η Τουρκία στη βόρεια Συρία εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, δίνοντας ωστόσο το πράσινο φως. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, «οι αμερικανικές δυνάμεις, που επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Λευκός Οίκος: Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία, εάν κυριαρχήσει τη βόρεια Συρία.

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν σχολίασε μέσω Twitter ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση είναι για να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας. Όπως έγραψε, έχει στόχο «να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα».

Το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι προτίθεται να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Τουρκία φέρεται να είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη από την καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας.