6 Οκτώβριος 2019, 22:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2019, 23:04

Γαλλία: Διαδήλωση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει εξωσωματική σε λεσβίες και γυναίκες χωρίς σύντροφο (βίντεο)

  • Γαλλία: Διαδήλωση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει εξωσωματική σε λεσβίες και γυναίκες χωρίς σύντροφο (βίντεο)
    Σφοδρά αντιδρούν εκατομμύρια Γάλλοι στο νομοσχέδιο PMA που επιτρέπει την εξωσωματική σε γυναίκες χωρίς σύντροφο και λεσβίες (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Κρατώντας κόκκινες και πράσινες σημαίες, χιλιάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κτήριο της γαλλικής Γερουσίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο επιτρέπει στις γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο και στις λεσβίες να υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν παιδί.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Πατρότητα», έκαναν πορεία έως τον Πύργο του Μονπαρνάς.

«Επί δύο χρόνια τώρα οι προσπάθειες διαλόγου μας έπεσαν στο κενό... οι δρόμοι είναι το μοναδικό μέρος που μας απέμεινε για να ακουστούμε», δήλωσε σήμερα η Λουντοβίν ντε λα Ροσέρ, η πρόεδρος της ένωσης «Διαμαρτυρία Για Όλους».

Υπόσχεση Μακρόν

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2017, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί να προωθήσει το νόμο παρά τις έντονες αντιδράσεις των δεξιών αντιπάλων του αλλά και των συντηρητικών Ρωμαιοκαθολικών και άλλων θρησκευτικών οργανώσεων.

Βάσει του σχεδίου νόμου, το σύστημα υγείας της χώρας θα καλύπτει το κόστος της διαδικασίας για όλες τις γυναίκες άνω των 43 ετών.

Θα επιτρέπει ακόμη στα παιδιά που θα αποκτούνται με σπέρμα δότη να μαθαίνουν την ταυτότητά του όταν γίνονται 18, αλλαγή σε σχέση με την αυστηρή προστασία για ανωνυμία του δότη που ισχύει στη χώρα. Εάν ο νόμος εγκριθεί η Γαλλία θα εναρμονίσει την νομοθεσία της με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου και των σκανδιναβικών χωρών που επιτρέπουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες.

Οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος στερεί στα παιδιά την απαραίτητη πατρική φιγούρα και απειλεί την δομή της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ ανοίγει την πόρτα στην νομιμοποίηση της απόκτησης παιδιού με παρένθετη μητέρα ακόμη και για τους ομοφυλόφιλους άνδρες.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop το Σεπτέμβριο, έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων εγκρίνουν την εξωσωματική και άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γυναίκες χωρίς σύντροφο και το 65% για τα ζευγάρια λεσβιών.