6 Οκτώβριος 2019, 19:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2019, 19:29

Ποιο είναι το ασφαλέστερο μέρος για να πάμε εάν ξεσπάσει επιδημία;

  • Ποιο είναι το ασφαλέστερο μέρος για να πάμε εάν ξεσπάσει επιδημία;
    (Φωτ.: EPA / Paul Buck)

Μία νέα έρευνα αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί 20 κορυφαίες περιοχές του πλανήτη, στις οποίες πρέπει να καταφύγουμε για να σωθούμε, σε περίπτωση που ξεσπάσει μία παγκόσμια επιδημία και αρχίσει να αφανίζει τον πληθυσμό του πλανήτη. Γιατροί από τη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποίησαν μια σειρά από αυστηρά κριτήρια για να περιορίσουν τις επιλογές.

Απέκλεισαν, σε πρώτη φάση, τα πολύ μικρά νησιά, καθώς δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται, για την ύπαρξη ενός σύγχρονου πολιτισμού.

Κάθε καταφύγιο πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όσον αφορά την απόστασή του από άλλες μάζες της γης, τους φυσικούς κινδύνους, τους διαθέσιμους πόρους και τον ετήσιο αριθμό των επισκεπτών του. Η κοινωνική σταθερότητα ήταν, επίσης, βασικός παράγοντας.

Οι ερευνητές, ο καθηγητής Nick Wilson και δρ Dr Matt Boyd, διαπίστωσαν ότι στην κορυφή βρίσκεται η Αυστραλία. Είναι, δηλαδή, στην καλύτερη θέση για να γλιτώσουμε από μία παγκόσμια πανδημία, χάρη, κυρίως, στην αφθονία της ενέργειας και των τροφίμων. Η πεντάδα συμπληρώνεται από τις Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Μάλτα και Ιαπωνία.

Ο Boyd δήλωσε ότι «το χειρότερο σενάριο θα ήταν θανατηφόροι, γενετικά τροποποιημένοι, οργανισμοί, που θα απελευθερώνονταν τυχαία ή σκόπιμα από τους ανθρώπους και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές τις καταστάσεις». Παρ’ ότι φαίνεται απίθανο να υπάρξει ποτέ μία τόσο διαδεδομένη καταστροφή, ο Wilson συμφωνεί ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε μπροστά. «Είναι σαν την ασφαλιστική. Ποτέ δεν περιμένεις ότι θα σου χρειαστεί. Αλλά αν σου χρειαστεί, πρέπει να είσαι έτοιμος».