5 Οκτώβριος 2019, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2019, 17:45

Γαλλία: «Εχθρική κίνηση» η αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Η Τουρκία ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές του μνημονίου με τη Λιβύη 4
    Το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα νοτιοανατολικά της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική ενέργεια» που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή. Το Παρίσι προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα που βγάζει το «Yavuz» ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στα ύδατα νοτιοανατολικά Κύπρου, όπου οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας "Yavuz" έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας ... θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter. Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή (4/10), όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων.

Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Φατίχ», βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε «την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον Κύπριο ομόλογό του» και «τον ενημέρωσε για την πλήρη και απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας», τόνισε ένας άλλος εκπρόσωπος.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.