5 Οκτώβριος 2019, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2019, 16:29

Αθήνα: Επεισόδια στην πορεία για την επίσκεψη Πομπέο

  • Αθήνα: Επεισόδια στην πορεία για την επίσκεψη Πομπέο
    Εικόνα από την ένταση στη Β. Κωνσταντίνου, στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μανώλης Πάκιας)
  • Αθήνα: Επεισόδια στην πορεία για την επίσκεψη Πομπέο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μανώλης Πάκιας)

Επεισόδια σημειώθηκαν στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην πορεία που πραγματοποιήθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία, μετά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν και υπήρξαν μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Πομπέο, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών από τους αστυνομικούς. Η κατάσταση εκτονώθηκε, ενώ δεν έχει γίνει έως τώρα προσαγωγή.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν μέλη της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο», εκφράζοντας την αντίθεση τους στην ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΛΑΑΑΣ, ΟΚΔΕ, κ.ά.), κινήσεις και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η πορεία πέρασε και σταμάτησε για λίγο έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα, με κύρια αιτήματα την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων από τη χώρα, την απεμπλοκή της χώρας από τους «ιμπεριαλιστικούς» σχεδιασμούς, την καταγγελία της συμφωνίας, κ.ά. Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Αριστοτέλους, ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους και αποχώρησαν.