3 Οκτώβριος 2019, 21:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2019, 20:26

Παρουσιάστηκε στις Σέρρες το βιβλίο «Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου» (βίντεο)

  • Παρουσιάστηκε στις Σέρρες το βιβλίο «Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου» (βίντεο)
    Ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης (φωτ.: anexartitos.gr)

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών. Πρόκειται για το 25ο βιβλίο του συγγραφέα, με το οποίο επιστρέφει στην προκυμαία της Σμύρνης και παρουσιάζει τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ένα δραματοποιημένο στιγμιότυπο της εποχής παρουσίασαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ηθοποιός Καλλιόπη Ευαγγελίδου και ο ηθοποιός Γιώργος Καρύδας μεταφέροντας νοερά τους θεατές στη Σμύρνη του 1922.

Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε πρώτα ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του συγγραφέα. Αργότερα το λόγο πήρε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. «Αυτό το βιβλίο καθίσταται αυτόματα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο διότι η γραφή του Βασίλη Τζανακάρη είναι πάντα πλήρης και τεκμηριωμένη» ανέφερε, και εξήρε τη συγγραφική δεινότητα, την ενδελεχή έρευνα και τη δημοσιογραφική ματιά του συγγραφέα πάνω στα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή εστιάζοντας σε δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας, τον ύπατο αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη και τον μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο. Τέλος για το βιβλίο μίλησε και η φιλόλογος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Σερρών Σύλια Ζέττα.


(Βίντεο: Επιλογές)

Της παρουσίασης του βιβλίου προηγήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης με περισσότερες από εβδομήντα φωτογραφίες και περισσότερες από εκατό εφημερίδες και τεκμήρια της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το αρχείο του Βασίλη Τζανακάρη, η οποία θα βρίσκεται στο φουαγέ του ΔΗΠΕΘΕ μέχρι τις 8 Οκτωβρίου

Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας.

  • Με πληροφορίες από το anexartitos.gr.