4 Οκτώβριος 2019, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2019, 11:48

Πρέτσελ, το διάσημο γερμανικό... κουλούρι

  • Πρέτσελ, το διάσημο γερμανικό... κουλούρι
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παραδοσιακό γερμανικό αρτοσκεύασμα, τρώγεται σκέτο ή με φρέσκο βούτυρο (ακόμα καλύτερο). Ό,τι είναι για τους Έλληνες το σουσαμένιο κουλούρι, είναι για τους Γερμανούς το πρέτσελ!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 κύβο φρέσκια μαγιά (42 γρ.)
  • 50 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 250 ml. γάλα χλιαρό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. μαγειρική σόδα για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανακατεύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για λίγο να σταθεί.
  2. Προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά (εκτός της σόδας), ζυμώνουμε κι αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί .
  3. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι, πλάθουμε 8-10 μπάλες ή ό,τι σχήμα θέλουμε.
  4. Βράζουμε τη σόδα σε 1 λίτρο νερό και βουτάμε για 30΄΄ το κάθε μπαλάκι με τρυπητή κουτάλα.
  5. Αραδιάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με μαχαίρι (αν είναι στρογγυλά χαράζουμε σταυρωτά) και αφήνουμε σκεπασμένα ακόμη 20΄ να φουσκώσουν.
  6. Τα αφήνουμε σκέτα ή βάζουμε από πάνω χοντρό αλάτι, σουσάμι ή τριμμένο τυρί. Τα ψήνουμε στους 190°C, περίπου 20-25΄.
  7. Για το παραδοσιακό σχήμα πρέτσελ πλάθουμε λεπτά κορδόνια, και πιάνοντας τις δυο άκρες, στριφογυρίζουμε και κλείνουμε σταυρωτά.
  • Πηγή: mageirikesdiadromes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ