3 Οκτώβριος 2019, 17:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2019, 17:32

Οι τρεις ιερές εικόνες του Πόντου στα Γιαννιτσά

  • Οι τρεις ιερές εικόνες του Πόντου στα Γιαννιτσά
    (Φωτ: Κοσμάς Καραγιάννης / Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)
  • Οι τρεις ιερές εικόνες του Πόντου στα Γιαννιτσά

Σε κλίμα κατάνυξης υποδέχτηκαν τα Γιαννιτσά το απόγευμα της Τρίτης 1 Οκτωβρίου τις εικόνες της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Η επίσημη υποδοχή έγινε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρουσία πλήθους κόσμου, κληρικών αλλά και μελών ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Οι εικόνες αναχωρούν σήμερα το απόγευμα για τους τόπους όπου φυλάσσονται.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» μετέφερε στην πόλη για προσκύνημα και την εικόνα του Αγίου Θεόδωρου Γαβρά.

Τις ιερές εικόνες συνόδευσαν οι μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης και μέλη του ΔΣ. Στην υποδοχή συμμετείχαν πολυάριθμοι κληρικοί καθώς και οι βουλευτές Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης και Βασίλης Βασιλειάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δάνης Τζαμτζής, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων.


(Φωτ: Κοσμάς Καραγιάννης / Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)

Στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και αργότερα το λόγο πήρε ο μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ ο οποίος εξήρε τη σπουδαιότητα του ιερού προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν ώστε να μεταφερθούν οι εικόνες στην πόλη. Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, τονίζοντας τη μοναδικότητα της παρουσίας των τριών εικόνων στην πόλη των Γιαννιτσών.

Πριν από την υποδοχή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Νέας Τραπεζούντος, και βράδυ Αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά. Το επόμενο πρωί τελέστηκε Όρθρος, Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


(Φωτ: Κοσμάς Καραγιάννης / Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)

Το παρών έδωσαν η Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών, ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών, η Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας, το Σωματείο Αγ. Γεώργιος Χαλιναράς, ο Σύλλογος Ποντίων Μεσιανού κ.ά.