2 Οκτώβριος 2019, 19:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2019, 23:59

Αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό που απεικονίζει θαύμα του Ιησού

  • Αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό που απεικονίζει θαύμα του Ιησού
    Κομμάτι από το περίτεχνο ψηφιδωτό το οποίο βρέθηκε πρόσφατα σε αρχαίο ναό στο Ισραήλ (φωτ.: timesofisrael.com)

Ένα καλά διατηρημένο μωσαϊκό πάτωμα, που χρονολογείται στα τέλη του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. αποκαλύφθηκε σε ναό, στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας, σε ένα ορεινό σημείο με θέα τη θάλασσα της Γαλιλαίας. Σύμφωνα με δήλωση του Μάικλ Έιζενμπεργκ του Πανεπιστημίου της Χάιφα, στο περίτεχνο μωσαϊκό απεικονίζονται καρβέλια ψωμί, ψάρια, φρούτα, πουλιά και καλάθια, τα οποία θα μπορούσαν να αναφέρονται σε θαύμα του Χριστού, που περιγράφεται στην Καινή Διαθήκη.

Πρόκειται πιθανότατα για το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων που έκανε ο Ιησούς για να ταΐσει χιλιάδες ανθρώπους, πρόσθεσε ο Έιζενμπεργκ και υποστήριξε ότι παρότι η ακριβής τοποθεσία που συνέβη το θαύμα δεν είναι ξεκάθαρη, λογικά ο ναός χτίστηκε σε αυτό το σημείο της Αντιόχειας για να αναδείξει το μεγάλο θαύμα του Ιησού. Μάλιστα, οι ελληνικές επιγραφές που βρίσκονται στο μωσαϊκό, υποδεικνύουν ότι η εκκλησία χτίστηκε από πατέρες του Χριστιανισμού, για έναν μάρτυρα που φέρει το όνομα «Θεόδωρος».

Το ψηφιδωτό δεν είναι κορυφαίας ποιότητας, αλλά είναι πολύ καλά διατηρημένο, παρότι ο ναός καταστράφηκε από μια πυρκαγιά που πιστεύεται ότι εκδηλώθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. Η στέγη του ναού κατέρρευσε, αφήνοντας πάνω στο ψηφιδωτό ένα παχύ στρώμα στάχτης, το οποίο φαίνεται να λειτούργησε σαν προστατευτικό στρώμα για αιώνες.

  • Με πληροφορίες από archaeology.org.