1 Οκτώβριος 2019, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2019, 15:27

Αποσύρονται φάρμακα με ρανιτιδίνη – Τα σκευάσματα που ανακαλεί ο ΕΟΦ

  • Και από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα δίνονται φάρμακα υψηλού κόστους
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Συνεχίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων οι ανακλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ρανιτιδίνη. Σήμερα ο ΕΟΦ προχώρησε στην ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία του παραγωγού UNION QUIMICO PHARMACEUTICO (UQUIFA), παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας βρίσκεται σε ισχύ.

Ο ΕΟΦ έχει ήδη ανακαλέσει παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp, όλες τις παρτίδες των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTACEF.TAB150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB,ι ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB, LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML.

Τα φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη. Διατίθενται με ή χωρίς ιατρική συνταγή ως δισκία και ενέσιμα σκευάσματα, και έχουν εγκριθεί από τις εθνικές Αρχές.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησαν την επανεξέτασή τους αφότου οι σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο βάσει μελετών σε ζώα.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.