1 Οκτώβριος 2019, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2019, 20:49

Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Αστόρια (βίντεο)

  • Νέα Υόρκη: Εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Αστόρια (βίντεο)
    Ο Ηλίας Κάτσος (φωτ.: ekirikas.com / Κώστας Μπέη)

Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής φωτίζοντας, τις συνθήκες και το παρασκήνιο της Μικρασιατικής Καταστροφής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την Επιχειρηματική και Πολιτιστική Συμμαχία Ανατολικής Μεσογείου (ΕΜΚΑ) (Eastern Mediterranean Business and Cultural Alliance).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν τα ιστορικά στοιχεία της Μικρασιατικής Καταστροφής, της μεγαλύτερης  εθνικής τραγωδίας στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος ΕΜΚΑ Ηλίας Κάτσος, τον οποίο προλόγισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Γιώργος Δελής.

«Με αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε να κρατήσουμε την μνήμη των γεγονότων αυτών ζωντανή και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν, ιδίως διότι ορισμένα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα, θυμίζουν πολύ τι έγινε εκείνα τα χρόνια. Για παράδειγμα, η κατοχή της Κύπρου για περισσότερα από 45 χρόνια. Είχαμε, για παράδειγμα, τα Σεπτεμβριανά το 1955. Συνεπώς, πρέπει να καταλάβουμε γιατί συνέβησαν αυτά, τότε και να κινηθούμε αναλόγως, διότι, αν δεν το κάνουμε, ορισμένες φορές η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Είμαι εδώ και μιλάω στα αγγλικά. Όχι επειδή θεωρώ ότι τα ελληνικά μου δεν είναι τόσο καλά, αλλά διότι θα πρέπει αυτά τα γεγονότα να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε φιλέλληνες και άλλους λαούς που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Κάτσος στην ομιλία του.

«Έχω καταγωγή από τη Σμύρνη. Ο πατέρας μου έλεγε πάντα ιστορίες για αυτά τα χρόνια. Μου είχε πει για έναν Τούρκο στρατιώτη, που χτύπησε την πόρτα και τους είπε να φύγουν, επειδή θα κατέφθανε στη Σμύρνη ο τουρκικός στρατός. Ο παππούς μου τα μάζεψε κι έφυγε, είχε κι ένα καΐκι και έφυγε για τη Μυτιλήνη. Βλέπουμε όλα αυτά να επαναλαμβάνονται στη Συρία σήμερα και με πιάνει η καρδιά μου», ανέφερε ο Γιώργος Δελής.

Ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου στάθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θανατώθηκαν άοπλοι, χωρίς να μπορούν να αμυνθούν.


(Βίντεο: ekirikas.com)

Παρέμβαση έκανε και το στέλεχος της AHEPA Γιώργος Ζούβελος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο Ανθρωπολογικό Μουσείο της Νέας Υόρκης –όπου επί του παρόντος, όπως τόνισε, υπάρχει αναφορά μόνο στη Γενοκτονία των Αρμενίων– ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό που αγνοεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας ευρύτερα.

  • Με πληροφορίες από το ekirikas.com.