1 Οκτώβριος 2019, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2019, 15:01

«Πόλεμος» επιστημόνων για τη μελέτη που αθωώνει το κόκκινο κρέας

  • «Πόλεμος» επιστημόνων για τη μελέτη που αθωώνει το κόκκινο κρέας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η δημοσίευση μεγάλης διεθνούς μελέτης που «απενοχοποιεί» το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματά της δεν υπάρχει λόγος περιορισμού στην κατανάλωση μοσχαριού, λουκάνικων, ζαμπόν και μπέικον μιας και τα επιστημονικά δεδομένα δεν επαρκούν για να γίνει συσχετισμός με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια!

Λίγο-πολύ, η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους.

Εδώ και αρκετά χρόνια η κυρίαρχη σύσταση από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να περιορίσουν τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Όμως η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine ουσιαστικά εγείρει βάσιμες αμφιβολίες και ταυτόχρονα προκαλεί σύγχυση στο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες να κάνουν στροφή και σε άλλα θέματα διατροφής, κυρίως σε ό,τι αφορά στο αλάτι, στα λίπη και στους υδατάνθρακες.

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί. Συνολικά συνεργάστηκαν 14 ερευνητές από επτά χώρες, οι οποίοι για τρία χρόνια έκαναν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν περίπου 54.000 άτομα. «Δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», τόνισε ο Μπράντλεϊ Τζόνστον.

Όπως ήταν φυσικό, μετά τη δημοσίευση ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας», δήλωσε η δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο.

Βέβαια, υπάρχουν και αρκετοί επιστήμονες που αναγνωρίζουν ότι στοιχεία από μελέτες ανά τον κόσμο αφήνουν πράγματι ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσο το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015.

Πάντως, οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών).

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.