30 Σεπτέμβριος 2019, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2019, 19:12

Αλάα Αμπντέλ Φάταχ: Ο ακτιβιστής που κυνηγάει η Αίγυπτος

  • Αλάα Αμπντέλ Φάταχ: Ο ακτιβιστής που κυνηγάει η Αίγυπτος
    Από την προσωρινή αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτιο (φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi)

Ο ακτιβιστής Αλάα Αμπντέλ Φάταχ, προσωπικότητα της εξέγερσης του 2011 στην Αίγυπτο που είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Μάρτιο, συνελήφθη εκ νέου χθες Κυριακή, όπως ανακοίνωσαν η οικογένειά του και δικαστική πηγή. Ο δικηγόρος του, Μοχάμεντ αλ Μπάκερ, συνελήφθη επίσης την ίδια ημέρα σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

«Ο γενικός εισαγγελέας ολοκλήρωσε την ανάκριση του Αλάα Άμπντελ Φάταχ […] και πλέον ανακρίνει τον δικηγόρο του ο οποίος συνελήφθη την ώρα που περίμενε να ξεκινήσει η ανάκριση του πελάτη του», δήλωσε ένας άλλος δικηγόρος που ήταν παρών στο συμβάν.

Ο Μπάκερ είναι διευθυντής μιας άλλης αιγυπτιακής ΜΚΟ, του Κέντρου για τις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα.

Ηλικίας σήμερα 37 ετών, ο Άμπντελ Φάταχ συνελήφθη το 2013 αφού διαδήλωσε κατά ενός νόμου ο οποίος καθιστούσε σχεδόν αδύνατες τις κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο. Αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο, όμως ήταν αναγκασμένος να περνά τα βράδια του επί πέντε χρόνια στο αστυνομικό τμήμα του Ντόκι, όπου επέστρεφε κάθε απόγευμα στις 18:00. Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι συνελήφθη εκ νέου την Κυριακή το πρωί, την ώρα που ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από το αστυνομικό κέντρο.

Πολιτικός ακτιβιστής και μπλόγκερ, ο Άμπντελ Φάταχ είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι αξιωματικοί της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας τον είχαν απειλήσει πως θα επιστρέψει στη φυλακή αν μιλήσει δημοσίως.

«Η εικόνα της επανάστασης» του 2011, όπως είχε επονομαστεί ο Άμπντελ Φάταχ, είχε συνεχίσει να εκφράζεται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Υπερασπιζόταν κυρίως τα δικαιώματα άλλων πρώην κρατουμένων, που επίσης ήταν αναγκασμένοι να περνούν τα βράδια τους σε αστυνομικά τμήματα.

Τις τελευταίες ημέρες είχε σχολιάσει στο Twitter τις διαδηλώσεις κατά του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έπειτα από έκκληση ενός αυτοεξόριστου Αιγύπτιου επιχειρηματία, ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο και τον στρατό για διαφθορά.

Περιορισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο, όπως και κάποιες υπέρ του προέδρου, μία εβδομάδα μετά την κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων.

Εξάλλου στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας συνελήφθησαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι διώξεις αντιφρονούντων υπό τον Σίσι είναι οι χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του προέδρου επισημαίνουν ότι οι Αρχές χρειάζεται να σταθεροποιήσουν την Αίγυπτο μετά την αναταραχή που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Αρκετές εκατοντάδες από τους συλληφθέντες της προηγούμενης εβδομάδας –ανάμεσά τους συγγραφείς, ακτιβιστές και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης– κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ότι εντάχθηκαν σε τρομοκρατική οργάνωση και ότι διαδήλωσαν χωρίς άδεια.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέ εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. «Υπενθυμίζω στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν και δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί, πόσο δε μάλλον να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα απλώς και μόνο επειδή άσκησαν αυτά τους τα δικαιώματα», τόνισε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.