30 Σεπτέμβριος 2019, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2019, 16:22

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος δάσκαλος και ερευνητής Διαμαντής Λαζαρίδης

  • Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος δάσκαλος και ερευνητής Διαμαντής Λαζαρίδης
    (Φωτ.: facebook / Διαμαντής Λαζαρίδης)

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 91ετών, έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός και ερευνητής με την πλούσια προσφορά στην ελληνική παιδεία αλλά και στον ποντιακό πολιτισμό, Διαμαντής Λαζαρίδης. Ο εκλιπών τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό» στην Αθήνα, μετά από σοβαρό τραυματισμό που είχε στο σπίτι του σε χωριό της Δράμας, στις 17 Αυγούστου.

Η κηδεία του θα γίνει στο Σιδηρόνερο Δράμας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου (ώρα 12:30), ενώ από το πρωί της ίδια ημέρας η σορός του θα βρίσκεται στο ναό του χωριού.

Ο Διαμαντής Λαζαρίδης γεννήθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας το 1928 και είχε καταγωγή από τη Φάτσα του Πόντου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ενώ είχε επίσης πτυχίο Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Υπήρξε εκπαιδευτικός, για 20 χρόνια, σε σχολεία της Δράμας.

Είχε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στη αλησμόνητη πατρίδα και είχε δώσει αρκετές διαλέξεις για την εκπαίδευση στον Πόντο. Ασχολήθηκε εκτενώς με την έρευνα της ιστορίας, του πολιτισμού και την παιδεία των Ποντίων. Ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, και το τελευταίο διάστημα πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του. Τέλος, είχε εκδώσει με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βιβλίο με τον τίτλο Στατιστική-πίνακες της εκπαιδεύσεως των Ελλήνων του Πόντου (1821 – 1922).

«Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του εξαίρετου εκπαιδευτικού και ερευνητή Διαμαντή Λαζαρίδη» αναφέρεται στο συλλυπητήριο δελτίο Τύπου της ΠΟΕ.

  • Με πληροφορίες από efxinospontos.gr.