30 Σεπτέμβριος 2019, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2019, 12:21

Η «μικρή Σένγκεν» των δυτικών Βαλκανίων

  • Η «μικρή Σένγκεν» των δυτικών Βαλκανίων
    Ο χάρτης είναι κατασκεύασμα των Σκοπίων και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παρά την επίσημη αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» με τη Συμφωνία των Πρεσπών (πηγή: mcgroup.com)

Τις δυνατότητες δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών εξετάζουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών, Άνα Μπέρναμπιτς, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ συναντώνται στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στο Νόβισαντ της Βοϊβοντίνας για να συζητήσουν επί του θέματος που αποτελεί πρόταση του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Το μοντέλο αυτό διασύνδεσης των τριών αυτών χωρών, που ο ίδιος ο Βούτσιτς αποκαλεί «μικρή Σένγκεν», προβλέπει αρχικά την απελευθέρωση του εμπορίου με την κατάργηση σταδιακά όλων των διαδικασιών στην διακίνηση των προϊόντων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς, σε πρώτη φάση θα καταργηθούν όλοι οι μη δασμολογικοί φραγμοί. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ζώνη των χωρών αυτών θα υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο μία φορά, στα εξωτερικά σύνορα και όχι σε κάθε συνοριακή διάβαση. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων και η ταλαιπωρία των οδηγών. Στην συνέχεια θα καταργηθούν και άλλες διαδικασίες που εμποδίζουν την ταχεία διακίνηση προϊόντων με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η πλήρης απελευθέρωση τους.

Η ιδέα της αποκαλούμενης μικρής Σένγκεν, όπως την εξέθεσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προβλέπει να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Ο Βούτσιτς άφησε επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η συμφωνία διασύνδεσης πέραν των τριών χωρών (Σερβίας-Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας), συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και το Κόσοβο.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Πέλπα.