30 Σεπτέμβριος 2019, 22:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτέμβριος 2019, 21:50

Η Αυστραλία δεύτερη παγκοσμίως στις εισαγωγές όπλων το 2018

  • Η Αυστραλία δεύτερη παγκοσμίως στις εισαγωγές όπλων το 2018
    (Φωτ.: EPA / SGT / David Hicks)

Η Αυστραλία έχει μετατραπεί στη χώρα που κάνει τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων στον κόσμο, πίσω μόνο από τη Σαουδική Αραβία καθώς από την τέταρτη θέση το 2017 ανέβηκε στη δεύτερη το 2018, σύμφωνα με την ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι πληρωμές που έγιναν το 2018 για νέα αεροσκάφη, ιδίως τα F-35, και το έργο κατασκευής υποβρυχίων αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (33 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, ή περίπου 30 δισ. ευρώ) πιθανότατα συνέβαλαν στην άνοδο της Αυστραλίας στην κατάταξη, σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Τα τελευταία χρόνια η Αυστραλία αύξησε θεαματικά τις εισαγωγές στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων, καθώς εξοπλίζεται για την αποτροπή των αναδυόμενων απειλών στην περιφέρεια για τις οποίες κάνει λόγο η κυβέρνησή της.

Η Σαουδική Αραβία πάντως παρέμεινε πρώτη στις εισαγωγές όπλων, ενώ η Κίνα ανέβηκε από την έκτη θέση το 2017 στην τρίτη το 2018. Η γειτονική Ινδία υποχώρησε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ταυτόχρονα, η προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας να οδηγήσει τη χώρα στην κορυφαία δεκάδα των εξαγωγέων όπλων παγκοσμίως μέχρι το 2027 μοιάζει να χάνει την ορμή της, καθώς από τη 18η θέση αυτής της κατάταξης το 2017 υποχώρησε στην 25η πέρυσι.

Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση, η οποία ανήγγειλε σχέδια για επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το Γερμανικό Πρακτορείο. Ωστόσο, η υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Μελίσα Πράις τόνισε στο ABC πως το σύστημα του SIPRI για την καταγραφή των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού «δεν συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των Αυστραλιανών εξαγωγών», ειδικά στους τομείς της συντήρησης και των αναβαθμίσεων συστημάτων.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίζουν να κυριαρχούν στις εξαγωγές όπλων, ενώ η Ισπανία ανέβηκε από την ένατη θέση το 2017 στην πέμπτη το 2018.

  • Πηγή: dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ.