29 Σεπτέμβριος 2019, 13:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2019, 12:28

Εντυπωσίασαν οι Μωμόγεροι της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας

  • Εντυπωσίασαν οι Μωμόγεροι της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας
    Οι Μωμόγεροι της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας στη σκηνή της «Εκάβης» (φωτ.: olympusmera.gr / Δημοσθένης Σπυρίδων Σεϊταρίδης)

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα βραδιά στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη» του Δήμου Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων από τον σύλλογο «Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας». Ήταν μια εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργώ» του υπουργείου Εσωτερικών (υφπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).

Την εκδήλωση προλόγισε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατερίνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Νόπη Βαρυτιμίδου. Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα η Μαρία Τερζίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, η οποία μίλησε για το ιστορικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Ακολούθησε η Νίτσα Ξανθοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον συμβολισμό της φορεσιάς των Μωμόγερων, καθώς επίσης και των λοιπών ρόλων που πλαισιώνουν το δρώμενο. Η εκδήλωση περιείχε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους: Παναγιώτα Αμπερίδου (τραγούδι), Γιώργο Αμπερίδη (λύρα), Θάνο Γκραίκο (ούτι), Γιάννη Γκραίκο (νταούλι) και Βασίλη Μαυρομουστακίδη (λύρα), οι οποίοι απέδωσαν τραγούδια αφιερωμένα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η βραδιά έκλεισε με την θεαματική αναπαράσταση του δρώμενου των Μωμόγερων, οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό με τις χορευτικές τους φιγούρες, σε ένα αυτοσχεδιαστικό σατυρικό δράμα. Θυμίζουμε ότι το έθιμο των Μωμόγερων, δρώμενο του Δωδεκαήμερου, είναι εγγεγραμμένο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Unesco).