29 Σεπτέμβριος 2019, 10:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτέμβριος 2019, 10:14

Πυρά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο

  • Η Τουρκία κλείνει τα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία
    (Φωτ.: EPA / Cem Turkel)

«Πυρά» εξαπέλυσε η Άγκυρα, απαντώντας στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με το οποίο καταδικάζεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ απέρριψε τη διακήρυξη και επιτέθηκε σε Ελλάδα-Κύπρο. Χαρακτήρισε «ανειλικρινή» τη στάση της Ελλάδας που προχωρά σε «αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας την ώρα που στέλνει μηνύματα συνεργασίας σε εμάς». Ανέφερε ακόμη ότι στην Ανατολική Μεσόγειο «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς που συμπεριλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" (Κυπριακή Δημοκρατία). Η προσπάθεια της Ελλάδας και της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" να εντάξουν στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους και τις χώρες της ΕΕ αλλά και τις χώρες τις περιοχής, δεν ωφελεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες τις περιοχής δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη αλλά ούτε και λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και το ζήτημα της Κύπρου.

»Βήματα με πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν σαν στόχο να απομονώσουν και να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας. Επίσης είναι ανειλικρινές από την Ελλάδα να προχωρά σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας την ώρα που στέλνει μηνύματα συνεργασίας σε εμάς. Καλούμε τις χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής και να ακολουθήσουν πολιτικές συνεργασίες που αρμόζουν στην πραγματικότητα αυτή.

»Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να υπάρξει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Σχέδια τα οποία δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους στην περιοχή δεν θα είναι ποτέ αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».


Από αριστερά: Δένδιας, Σούκρι, Χριστοδουλίδης (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Το ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Με το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας, Χριστοδουλίδης και Σούκρι, μετά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιμακούμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας, τις σεισμικές έρευνες και την στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Τονίζουν ότι παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άποψη αυτή, οι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια» επισημαίνεται.