28 Σεπτέμβριος 2019, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2019, 23:21

Εντυπωσιακή έναρξη για τα 54α Δημήτρια με «πρωταγωνιστή» τον Λευκό Πύργο (βίντεο)

  • Εντυπωσιακή έναρξη για τα 54α Δημήτρια με «πρωταγωνιστή» τον Λευκό Πύργο (βίντεο)
  • Εντυπωσιακή έναρξη για τα 54α Δημήτρια με «πρωταγωνιστή» τον Λευκό Πύργο (βίντεο)
  • Εντυπωσιακή έναρξη για τα 54α Δημήτρια με «πρωταγωνιστή» τον Λευκό Πύργο (βίντεο)

Εμπνευσμένη από το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση των «Δημητρίων», που αισίως έφτασαν τα 54 χρόνια ζωής. Η υπαίθρια γιορτή που στήθηκε στην παραλία της πόλης είχε τα πάντα: θεατρικά σκετς, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ιστορικές αναφορές αλλά και… χρώματα μιας και ο Λευκός Πύργος καλύφθηκε με την τεχνική του video mapping.

Ο καλοκαιρινός καιρός ήταν σύμμαχος για τα 54α Δημήτρια, τον παλαιότερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης.

Οι «Ιστορίες του Λευκού Πύργου» ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου με ένα πολυθέαμα για το οποίο συνεργάστηκαν η Parallaxi, το ΚΘΒΕ, η ΟΜΜΘ ΜΟΥΣΑ, το Κρατικό Ωδείο, την ομάδα «Κρούσις», το ΦΚΘ, το «Κρουστόφωνο», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Χάρη στον Άκη Δήμου στη σκιά του οθωμανικού μνημείου της πολυεθνικής πόλης… έπιασαν κουβέντα σύγχρονοι νέοι – ανάμεσα στις ανησυχίες για μια Σίσσυ που θα φύγει στην Αθήνα για να γίνει τηλεοπτική σταρ, τα θεατρικά κείμενα μιλούσαν για τον Πύργο του Λεόντος και τον Πύργο του Αίματος και των Γενίτσαρων, αλλά και για τον πύργο που δεν κατάφερε ποτέ να γίνει άσπρος. Και όλα αυτά μαζί με λαϊκά τραγούδια, φιλαρμονικές, όπερες και οπερέτες και σαλπιστές από τα «ανοίγματα» του τελευταίου ορόφου.

Το θεατρικό δρώμενο ήταν σε σκηνοθεσία του Χάρη Πεχλιβανίδη με πρωταγωνιστές τους: Βασίλη Παπαδόπουλο, Θοδωρή Πολυζώνη, Θάνο Φερετζέλη, Μελίνα Γαρμπή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Έφη Δρόσου, Μελίνα Αποστολίδου, Δημήτρη Σπορίδη. Ζωντανή μουσική έπαιξε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής.

Το ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία του συμβόλου της Θεσσαλονίκης έκλεισε με ένα street party για τα 30 χρόνια της «Παράλλαξης» στο οποίο συμμετείχε η Ορχήστρα Νέων Σίνδου υπό τη διεύθυνση του Μιλτιάδη Πολυχρονίδη.

  • Τα 54α Δημήτρια θα διαρκέσουν έως τις 20 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνουν συνολικά 42 εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, performances, εικαστικών, συνεδρίων κ.ά. Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα.
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.