28 Σεπτέμβριος 2019, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2019, 17:09

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κύπρος για την Αμμόχωστο

  • Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κύπρος για την Αμμόχωστο
    (Φωτ.: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Την προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνομιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους τόνισε ότι παρέθεσε όλα τα στοιχεία που αφορούν το Κυπριακό, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στις τουρκικές απειλές για τον εποικισμό της πόλης που παραμένει κλειστή εδώ 45 χρόνια.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να φτιάξει «προξενείο» στην Αμμόχωστο, αλλά και να εκμεταλλευτεί τουριστικά τα Βαρώσια. Άλλωστε, η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφές.

Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία ανέφεραν στο Sigmalive ότι η προσφυγή θα γίνει με επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Ανδρέα Ανδρέα Μαυρογιάννη, την ερχόμενη εβδομάδα. Ακόμα, ξεκαθάρισαν ότι στόχος δεν είναι να εκδοθεί ένα νέο ψήφισμα, αλλά σε μια κλειστή συνεδρίαση να επαναβεβαιωθεί η θέση που αναφέρεται στα ψηφίσματα 550 και 789 και ακολούθως εκδοθεί μία δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αμμόχωστο. Από τη διαδικασία αυτή αποκλείεται η Τουρκία η οποία δεν θα έχει το δικαίωμα να καταθέσει την άποψή της.

Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης στο γεύμα που παρέθεσε επανέλαβε ότι επιδίωξη είναι «η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και, συνεπώς, τη βιωσιμότητά του». Όπως είπε, είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναφέρθηκε και στις τουρκικές απειλές για την Αμμόχωστο και στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από τις τουρκικές δυνάμεις.