27 Σεπτέμβριος 2019, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2019, 17:48

Ο πρώτος πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια: Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του

  • Ο πρώτος πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια: Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του
    Ο πρέσβης Δημήτρης Γιαννακάκης με τον πρόεδρο των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι (φωτ.: facebook.com / SPendarovski/)

Πρέσβη στα Σκόπια απέκτησε η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια και στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού έγινε και η συνταγματική αλλαγή του ονόματος.

Ο πρώτος πρέσβης της Ελλάδας στη γειτονική χώρα είναι ο Δημήτρης Γιαννακάκης και ανέλαβε σήμερα επίσημα υπηρεσία.

Καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, ο Έλληνας πρέσβης είπε: «Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, έχω την μεγάλη τιμή να σας καταθέσω τα διαπιστευτήριά μου ως ο πρώτος πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Από την πλευρά του ο Στέβο Πενταρόφσκι, καλωσόρισε τον Έλληνα διπλωμάτη στα Σκόπια, λέγοντας πως ο ίδιος θα εργαστεί για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια σχέση εταιρικής σχέσης όπως αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται ευρωπαϊκές αξίες προς το συμφέρον και την ευημερία των πολιτών τους», δήλωσε.

Ο Έλληνας διπλωμάτης επεσήμανε στα τοπικά ΜΜΕ, πως από το 2016 που βρίσκεται στα Σκόπια, «υπογράφηκε, κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη των Πρεσπών, που οδήγησε την Ελλάδα να υποστηρίξει την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ο Δημήτρης Γιαννακάκης, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, στην ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, εκτελούσε μέχρι σήμερα χρέη επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια, που πλέον μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει μετατραπεί σε πρεσβεία.