30 Μάρτιος 2014, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:25

Θερινή ώρα από σήμερα. Γνωρίζετε γιατί αλλάζει η ώρα;

  • Θερινή ώρα από σήμερα. Γνωρίζετε γιατί αλλάζει η ώρα;

Η ώρα άλλαξε από χειμερινή σε θερινή. Στις 3 τα ξημερώματα γυρίσαμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά. Γνωρίζετε γιατί γίνεται αυτό;

Η αλλαγή της ώρας από Xειμερινή σε Θερινή και αντίστροφα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την Θερινή ώρα πηγαίνουμε μια ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Σκοπός της αλλαγής είναι η καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για την εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, μόνο 70 χώρες το εφαρμόζουν, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Θα μπορούσαμε να ξυπνάμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο, για να εκμεταλλευτούμε περισσότερο το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Η λύση ήταν να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας.

Ξημερώνει πιο αργά, για την ακρίβεια στις 07:12, αλλά θα σκοτεινιάσει μια ώρα αργότερα στις 19:46.

Η θερινή ώρα θα κρατήσει ως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή ως τις 26 Οκτωβρίου 2014 οπότε θα επανέλθει η χειμερινή.