26 Σεπτέμβριος 2019, 19:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2019, 19:46

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με Γκουτέρες και Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

  • Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με Γκουτέρες και Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη
    (Μητσοτάκης - Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες. Συζητήσαμε δύο θέματα: το πρώτο αφορά στο Κυπριακό. Ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και τη διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού του ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια».

Συνεχίζοντας, είπε ότι συζήτησαν την πράσινη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Αντ. Γκουτέρες έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικής του ατζέντας.

«Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πως η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Γι' αυτό και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν στη διάσκεψη των Παρισίων και θα είναι μία στρατηγική τολμηρή, φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος».


Ο Κ. Μητσοτάκης συζητά με τον Ν. Αναστασιάδη
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μετά τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ν. Αναστασιάδη ότι έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στον πρόεδρο της Τουρκίας την Τετάρτη όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σήμερα. Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Γκουτζάνης.