24 Σεπτέμβριος 2019, 22:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2019, 21:42

Προκλητικές τοποθετήσεις Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

  • Ερντογάν: Η Αγία Σοφία προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους μετά την Άλωση (βίντεο)
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Jazon Szenes)

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, είπε o Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις βασισμένες στη συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.

«Παρά τις πέραν των πέντε δεκαετιών διαπραγματεύσεις, το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί εξ αιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής, αρνούμενη να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους», σημείωσε. Ανάφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον «τουρκοκυπριακό λαό», με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές.

«Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Μιλώντας για τα ενεργειακά, είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία «αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win».

«Αλλά ατυχώς, συνέχισε, ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης. Είμαστε αποφασισμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο να προστατεύσουμε μέχρι τέλους να νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στα πυρηνικά όπλα, όπου είπε πως ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει, ή να καταργηθούν εντελώς, ή να επιτραπεί σε όλους να τα κατέχουν.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.