24 Σεπτέμβριος 2019, 20:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2019, 20:06

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με Ζάεφ στις ΗΠΑ – Τι ειπώθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • Διήμερη επίσκεψη Ζάεφ στην Ελλάδα, με μεγάλη αντιπροσωπεία
    Μητσοτάκης-Ζάεφ στο περιθώριο των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στο πλαίσιο των επαφών του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, και μετά τον Έντι Ράμα, τον Χασίμ Θάτσι και τον Αλεξάντε Βούτσιτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε σήμερα (για πρώτη φορά) τον Ζόραν Ζάεφ. Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Ωστόσο, μετά την κύρωσή της, η Συμφωνία αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Σκοπιανό ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της Συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων. Ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Ο Ζ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Γκουτζάνης.