22 Σεπτέμβριος 2019, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2019, 21:09

Στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας ακούγονται ακόμα τα γραικάνικα! (φωτο)

  • Στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας ακούγονται ακόμα τα γραικάνικα! (φωτο)
    Η ελληνική επιγραφή στην είσοδο του καθεδρικού ναού στο Ρήγιο (φωτ.: Γρ.Τύπου Μ. Χαρακόπουλου)

Έχουν ελληνική καταγωγή και δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν τα γραικανικά, την ελληνική διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας. Ο λόγος για τους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας που συνεχίζουν να διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητά τους. Πολλούς από αυτούς συναντούν αυτές τις μέρες τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Μια περιοχή όπου υπάρχουν πλήθος ελληνικές επιγραφές ενώ σε κάποια σπίτια κυματίζει η ελληνική σημαία!

«Σε μια εποχή που η εθνική ταυτότητα βάλλεται και υπονομεύεται από διάφορες πλευρές, ενώ από συγκεκριμένους ιδεοληπτικούς κύκλους τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η ιστορική μας συνέχεια, ο μείζων ελληνισμός, όπως οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, συνιστούν την καλύτερη απάντηση, για το πώς κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες κράτησε την ιδιαιτερότητά του», δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις συναντήσεις που είχαν με παράγοντες ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας.

Θερμή η υποδοχή από τους ελληνόφωνους

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στη μικρή ορθόδοξη εκκλησία στο ορεινό χωριό Galliciano που δυστυχώς πλέον κατοικείται μόνο από λίγες δεκάδες ηλικιωμένους. Στα γραφικά σοκάκια οι επιγραφές είναι και στην ελληνική, ενώ σε πολλά μπαλκόνια κυματίζει η γαλανόλευκη!

Θερμή υποδοχή στους Έλληνες βουλευτές από τον ελληνόφωνο δήμαρχο της Bova, Santo Cassile

Στην κωμόπολη Bova ο ελληνόφωνος δήμαρχος Santo Cassile, επιφύλαξε στο δημαρχείο επίσημη υποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ενώ μίλησε με θέρμη για τους ελληνόφωνους της Μεγάλης Ελλάδας και τους δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας. Το θερμό χειροκρότημα κέρδισε ένας ελληνόφωνος που καλωσόρισε τα «αδέρφια από την Ελλάδα» τραγουδώντας στα γκρίκο. Η αποστολή επισκέφθηκε και το Μουσείο της ελληνικής γλώσσας της Καλαβρίας «Gerard Rohlfs» όπου και ξεναγήθηκε από τον δραστήριο Πρόεδρο του ελληνόφωνου συλλόγου «JaLo' tu Vua» Tito Squillaci.

Τα μέλη της ΔΣΟ στον ορθόδοξο ναό του Αποστόλου Παύλου στο Ρέτζιο

Η αποστολή της ΔΣΟ πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, προσκυνηματική επίσκεψη στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην πόλη Reggio −την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε μετά από χίλια χρόνια, όπως είπε ο εφημέριος π. Ηλίας Ιαρίας− και προσέφεραν στην ενορία έναν αντίγραφο δίσκου από τη Μικρά Ασία.

Με τον μητροπολίτη Ιωάννη Ζάμπια και φόντο την ελληνική σημαία και το… καζάνι που βράζει στο μπαλκόνι

Της αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, πλην του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμπληρώνουν ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και ΓΓ της ΔΣΟ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο μητροπολίτης Ιωάννης Ζάμπια και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κωνσταντίνος Μυγδάλης.

Gallery