22 Σεπτέμβριος 2019, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2019, 16:28

Το Δέντρο της Ειρήνης στην Αθήνα

  • Το Δέντρο της Ειρήνης στην Αθήνα
    Από αριστερά: Κ. Μπακογιάννης, Π. Παυλόπουλος, Μ. Βαρδινογιάννη και Hedva Ser

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου) εγκαινιάστηκε το Δέντρο της Ειρήνης στο πάρκο Ριζάρη στην Αθήνα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και την πρόεδρο του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Παρούσα ήταν επίσης και η δημιουργός του έργου, γλύπτρια, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως και ειδική εκπρόσωπος της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία Hedva Ser.

Το έργο είναι προσφορά προς την πόλη των Αθηνών από το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η εγκατάσταση του Δέντρου της Ειρήνης έγινε με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστώντας για τη δωρεά, «το Δέντρο της Ειρήνης βρίσκει τη θέση του στην Αθήνα, την τιμά και την ομορφαίνει, αγκαλιάζοντας κάθε κάτοικο, κάθε πολιτισμό και υπενθυμίζοντας καθημερινά σε όλους μας, ότι τα κλαδιά του διαλόγου δεν τα κόβουμε ποτέ».

Το γλυπτό κοσμεί κεντρικά σημεία πολλών πόλεων του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί σε πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους σε Βερολίνο, Στρασβούργο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Μάλτα, Ανδόρρα, Μπακού. Το Δέντρο της Ειρήνης, τοποθετημένο σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους, είναι παγκόσμιο σύμβολο κατανόησης μεταξύ των εθνών για την επίλυση συγκρούσεων και αποτελεί ένα από τα εμβλήματα ειρήνης για την UNESCO, το οποίο σε μικρό μέγεθος προσφέρεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και της ειρήνης παγκοσμίως.

Εμπνεόμενη από τα θαύματα της φύσης, η Hedva Ser δημιούργησε το μπρούντζινο γλυπτό, σε διαστάσεις 3 Χ 3 μέτρα και βάρος 750 κιλά, που ορθώνει τα κλαδιά του στο ουρανό, σαν ικεσία, για την αλληλοκατανόηση και ειρήνη. Το πρώτο στοιχείο του είναι το σύμβολο Chai, που αντιπροσωπεύει τη ζωή στη Βίβλο. Το δεύτερο είναι το Shin, που στα εβραϊκά είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Shalom, ενώ στα αραβικά το πρώτο γράμμα της λέξης Salam. Το τρίτο στοιχείο του γλυπτού είναι το περιστέρι, αγγελιοφόρος της ελπίδας και της ελευθερίας, καθισμένο σ’ ένα κλαδί, έτοιμο να πετάξει καλώντας τους λαούς σε ειρήνη. Και τέλος, η ημισέληνος, σύμβολο του Ισλάμ.

  • Φωτογραφίες: Δήμος Αθηναίων / Facebook.