22 Σεπτέμβριος 2019, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2019, 15:40

Παρουσίαση της ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία στην 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

  • Παρουσίαση της ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία στην 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
    Εικόνα από 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) συμμετείχε στη 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-15 Σεπτεμβρίου στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, στην κατασκήνωση «Παιδική Εξοχή Μεταμόρφωσης» του Δήμου Πολυγύρου.

Ιδιαίτερη τιμή, όπως αναφέρει η ΕΠΟΝΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράφουν ο πρόεδρος Ιωάννης Ραπτόπουλος και η γενική γραμματέας Δήμητρα Σκάλκου, αποτέλεσε η πρόσκληση που απηύθυνε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας (ΣΕΝ) της ΠΟΕ και η συμπερίληψη της Ένωσης στις θεματικές της ενότητες με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1914-1923». Έτσι, συνεχίζει η ΕΠΟΝΑ, «είχαμε την ευκαιρία να προβάλουμε ένα μέρος της παρουσίασης που πραγματοποιούμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, τόσο σε σχολεία όσο και σε συνεργασία με άλλους φορείς». Με το πέρας των εισηγήσεων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Να σημειώσουμε ότι στη 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας συναντήθηκαν περισσότεροι από 230 νεολαίοι από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί και αποτελεί «σημείο αναφοράς των νέων κάθε χρόνο». Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, διαμορφώθηκαν φέτος οι θεματικές ενότητες και παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης. Ομιλίες, όπως αυτές της φιλολόγου-γλωσσολόγου Αναστασίας Μαχαιρίδου με θέμα «Ποντική και Ποντιακή Διάλεκτος: Η κοινωνικότητα της 100 χρόνια μετά» και του δρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον Νίκου Μιχαηλίδη με θέμα «Εμείς και ο Πόντος, 100 χρόνια μετά» κέντρισαν το ενδιαφέρον των νέων, τονίζει η ΕΠΟΝΑ.

Επίσης, χαρακτηρίζει ως άκρως ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα την ομιλία του Δημήτρη Διαμαντόγιαννη, γραφίστα και ιδιοκτήτη της JimDia Graphics, που ανήκει στην ομάδα δημιουργίας του επετειακού λογοτύπου «G» για την εκατονταετηρίδα από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με θέμα «Η Γενοκτονία από την πλευρά της γραφιστικής και η προώθησή της». Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η ΕΠΟΝΑ υπογραμμίζει πως «... οι συναντήσεις νεολαίας αποτελούν σημαντικό επίτευγμα και κεκτημένο, διότι πέραν της γνωριμίας των νέων, και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ τους, εντείνουν τον μεγίστης σημασίας σκοπό μας, ο οποίος είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας, καθώς επίσης και της μεταλαμπάδευσης των αξιών, που πρεσβεύει ο ποντιακός εληνισμός, στις επόμενες γενιές».

  • Φωτογραφίες: Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ / Facebook