22 Σεπτέμβριος 2019, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2019, 11:40

Σαουδική Αραβία: «Πράξη πολέμου» οποιαδήποτε επίθεση από το έδαφος του Ιράν

  • Σαουδική Αραβία: «Πράξη πολέμου» οποιαδήποτε επίθεση από το έδαφος του Ιράν
    Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ (φωτ.: EPA / STR)

Εάν η έρευνα αποδείξει ότι η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε από το ιρανικό έδαφος, το Ριάντ θα θεωρήσει το γεγονός ως πολεμική πράξη, και αυτήν την στιγμή αναζητά μια ειρηνική λύση, ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας. «Θεωρούμε το Ιράν υπεύθυνο επειδή οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας... ήταν ιρανικής κατασκευής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Αλ-Τζουμπέιρ στο CNN, αργά το Σάββατο (21/9).

«Αλλά το να ξεκινήσει μια επίθεση από το έδαφός σας, αν αυτό ισχύει, τότε μπαίνει το γεγονός σε μια διαφορετική κατηγορία... Αυτό θα θεωρούνταν πράξη πολέμου», τόνισε ο αλ Τζουμπέιρ.

Νωρίτερα ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι το Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το Ριάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης ότι αυτοί εξαπέλυσαν τις επιθέσεις. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν, το οποίο αρνείται κάθε ανάμειξη.

«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο,τότε διακινδυνεύουν την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης», υπογράμμισε ο Τζουμπέιρ στέλνοντας μήνυμα στην Τεχεράνη. «Όμως κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις ως μια δοκιμασία για την παγκόσμια βούληση να διατηρηθεί η διεθνής τάξη και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

  • Πηγή: Reuters.