21 Σεπτέμβριος 2019, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2019, 16:02

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό

  • Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση που σε ευρεία σύσκεψη, σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις του Λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο ανατολικό Αιγαίο αλλά και να ζητήσει εντονότερη εμπλοκή της Frontex και του NATO.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνεχιστεί και η εφαρμογή των μέτρων που είχε λάβει το ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας και Άκης Σκέρτσος.

Τον Αύγουστο οι ροές προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη αυξήθηκαν περίπου 9% σε σχέση με τον Ιούλιο ενώ από τη Δευτέρα στα νησιά του βόρειου Αιγαίου έχουν φτάσει πάνω από 2.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την ΕΕ τον Αύγουστο ανήλθε στους 12.900, εκ των οποίων οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (δηλαδή 3 στους 4 έφτασαν στην Ελλάδα).