21 Σεπτέμβριος 2019, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2019, 14:58

Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» διαδήλωσαν στο Παρίσι – Έπεσαν δακρυγόνα (βίντεο)

  • Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» διαδήλωσαν στο Παρίσι – Έπεσαν δακρυγόνα (βίντεο)
    Άνδρες των δυνάμεων καταστολής εξεγέρσεων κοντά στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι, ενώ στο βάθος διακρίνονται μέλη του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα» (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι σήμερα το πρωί, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, σε μια ημέρα κατά την οποία οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν επίσης πορείες για το κλίμα και μια διαδήλωση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού έχει κινητοποιήσει 7.500 αστυνομικούς, τεθωρακισμένα οχήματα και οχήματα εκτόξευσης νερού. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε συνοικίες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας όπου κάνουν περιπολίες, ενώ αστυνομικοί με στολή ή πολιτικά πραγματοποιούν ελέγχους στους διαδηλωτές.

Στις 11:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, είχαν ήδη γίνει 30 προσαγωγές!

Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων. «Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες» είπε η Μπριζίτ, ακτιβίστρια για το κλίμα.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για επανάληψη των βίαιων επεισοδίων, που αμαύρωναν τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων τους προηγούμενους μήνες. Μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας μίλησε επίσης για τον κίνδυνο «προσέγγισης» μελών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων και μελών των «Black Blocs που θέλουν να σπάσουν τα πάντα».

Η πορεία «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη» θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από κάλεσμα πολλών ΜΚΟ. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ακόμα κι αν στη χθεσινή κινητοποίηση για το κλίμα δεν συμμετείχαν παρά λιγότεροι από 10.000 άνθρωποι στο Παρίσι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της οργάνωσης Occurrence pour des médias. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσης μια διαδήλωση, έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Force ouvrière εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ σήμερα ξεκινούν και οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποτελούν πόλο έλξης κάθε χρόνο για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ως προληπτικό μέτρο, πολλά μνημεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, που είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο από τους διαδηλωτές και τα μουσεία Petit και Grand Palais.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.