21 Σεπτέμβριος 2019, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2019, 11:42

Εμβόλια ακριβείας για συγκεκριμένους ασθενείς – Τι θα αλλάξει στον εμβολιασμό

  • Εμβόλια ακριβείας για συγκεκριμένους ασθενείς – Τι θα αλλάξει στον εμβολιασμό
    (Φωτ.: pixabay.com / geralt)

Εμβόλια με εξατομικευμένη δράση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αναμένεται να αναπτυχθούν και να κυκλοφορήσουν στο μέλλον. Τα εμβόλια ακριβείας όπως ονομάζονται θα προστατεύουν αποτελεσματικότερα τους ανθρώπους αφού θα σχεδιάζονται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους π.χ. φυλή, ηλικία, φύλο.

Μέχρι όμως να κυκλοφορήσουν όλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται με τα παραδοσιακά σκευάσματα.

«Σήμερα για παράδειγμα το ίδιο εμβόλιο που κάνουμε σε ένα βρέφος το κάνουμε και σε έναν ενήλικα 65 ετών. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι διαφορετικά αντιδρά ο οργανισμός ενός βρέφους και διαφορετικά ενός ενήλικα. Ένας Εσκιμώος που ζει στον Βόρειο Πόλο δεν έχει το ίδιο ανοσοποιητικό σύστημα με έναν Αφρικανό που ζει σε υπερβολική ζέστη και επομένως μπορεί να έχει διαφορετική απόκριση στο εμβόλιο. Επίσης οι άνθρωποι στην Απω Ανατολή έχουν διαφορετικά γονίδια από τους Καυκάσιους. Ακόμη και το φύλο (άντρας-γυναίκα, αγόρι-κορίτσι) έχει σχέση. Επίσης ένας υγιής ξενιστής και ένας ανοσοκατεσταλμενος δεν έχουν την ίδια απάντηση στο ίδιο εμβόλιο» δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του Συνεδρίου «Παιδιατρικές Ημέρες 2019» το οποίο συνδιοργανώνουν η Γ' Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ και η Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και φέτος είναι αφιερωμένο στις λοιμώξεις.

Με όπλο «τις διάφορες μοριακές και βιολογικές μεθόδους που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και γνωρίζοντας τα παρόμοια χαρακτηριστικά διαφόρων ομάδων ανθρώπων θα μπορούμε να πούμε ποιο εμβόλιο ακριβείας είναι κατάλληλο για αυτούς. Όλα αυτά συζητούνται σήμερα, ήδη γίνεται έρευνα και υποτίθεται ότι στο μέλλον θα βγουν εμβόλια ακριβείας. Κι αυτό δεν είναι κάτι που είναι φουτουριστικό» πρόσθεσε.

Εξάλλου όπως εξήγησε, σήμερα η ιατρική ακριβείας είναι μια τάση, τμήμα της οποίας αποτελούν τα φάρμακα ακριβείας και τα εμβόλια ακριβείας.

«Πιθανότατα σύντομα θα έχουμε τέτοια εμβόλια. Μέχρι να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια ακριβείας, πρέπει να κάνουμε τα παραδοσιακά σύμφωνα με το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα», προσθέτει ο καθηγητής.

Στο ερώτημα εάν οι έρευνες για τα εμβόλια ακριβείας αφορούν κάποια συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα, ο Εμμανουήλ Ροηλίδης απαντά ότι οι έρευνες προχωρούν με ταχύ ρυθμό και αναφέρει χαρακτηριστικά την έρευνα που γίνεται για εμβόλιο κατά της ελονοσίας, για την οποία ήδη υπάρχει τέτοιο εμβόλιο. Επίσης αναφέρει ότι γίνεται έρευνα για εμβόλιο κατά του ιού του Δυτικού Νείλου χωρίς να υπάρχει ακόμη εμβόλιο και επισημαίνει ότι έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο για τον έμπολα, το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται σε όλους, παρά μόνο σε περιοχές που ενδημεί ο ιός έμπολα.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αγγέλα Φωτοπούλου.