21 Σεπτέμβριος 2019, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2019, 12:57

Τι είναι τα πρέτσελ; (βίντεο)

  • Τι είναι τα πρέτσελ; (βίντεο)
    Ποιος μπορεί να αντισταθεί σ’ ένα φρεσκοψημένο πρέτσελ; Μετρημένοι στα δάχτυλα! (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Μοιάζει με χαλαρό κόμπο και το ιδιαίτερο καφέ χρώμα του το κάνει λαχταριστό. Φτιάχνεται από αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο και αλάτι και είναι συνδεδεμένο με τη γερμανική κουζίνα. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική ενώ αποτελεί τη βάση για πολλά γλυκά ή αλμυρά σνακ. Το πρέτσελ, έμπνευση μοναχών στις αρχές του Μεσαίωνα, για πολλούς εντός κι εκτός Γερμανίας είναι μια πραγματικά θεϊκή λιχουδιά!

Ετυμολογικά ίσως προέρχεται από τη λατινική λέξη brachium που σημαίνει χέρι και παραπέμπει στον ελληνικό βραχίονα.

Επειδή ακριβώς το δημιούργησαν μοναχοί, το σχήμα του θεωρείται ότι αναπαριστά τα χέρια ενός μοναχού τη στιγμή της προσευχής, ενώ κάθε τρύπα που προκύπτει από το σχήμα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

Η πρώτη γραφική απεικόνιση του πρέτσελ σε βιβλίο βρίσκεται στην εγκυκλοπαίδεια της Αλσατίας Hortus deliciarium, το 1160 μ.Χ. Το πρέτσελ είναι το παραδοσιακό σύμβολο της συντεχνίας των αρτοποιών και απεικονίζεται στα οικόσημά τους, τις ταμπέλες των καταστημάτων τους, στα λογότυπα εταιρειών και εμπόρων ειδών αρτοποιίας.

Κι αφού ένα τέτοιο έδεσμα έχει αποκτήσει και μουσείο, το 2016 στο Ερντμανχάουσεν του Λούντβισμπουργκ στη Γερμανία, δικαίως έγινε και doodle από τη Google!