20 Σεπτέμβριος 2019, 21:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2019, 21:56

Polarstern: Γεγονός η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για το κλίμα

  • Polarstern: Γεγονός η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για το κλίμα
    Οι ερευνητές Βλαντίμιρ Σοκολόφ, Μάθιου Σουπ, ο επικεφαλής της αποστολής Μάρκους Ρεξ, οι συνάδελφοί τους Σνόεϊζ-Λέιγιονμάλμ και Στέφαν Σβαρτζ μίλησαν σήμερα για την αποστολή MOSAiC (φωτ.: EPA / Rune Stoltz Bertinussen NORWAY OUT)

Επιστήμονες από 19 χώρες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική και αρχίζει σήμερα. Αντικείμενο της αποστολής «MOSAiC», διάρκειας περίπου ενός έτους, είναι η μελέτη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που είναι ιδιαίτερα ορατή στον Βόρειο Πόλο.

Οι επιστήμονες που θα εναλλάσσονται κατά περιόδους, θα πλεύσουν προς τον Βόρειο Πόλο με το παγοθραυστικό Polarstern του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ και θα παραμείνουν στην περιοχή 390 ημέρες.

Το παγοθραυστικό αποπλέει απόψε από το Τρόμσε της βόρειας Νορβηγίας και θα καλύψει 2.500 χιλιόμετρα. Οι ομάδες των ερευνητών θα ζήσουν 150 πολικές νύχτες, με θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου. «Θέλουμε να πάμε στην Αρκτική επειδή είναι το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής», εξήγησε ο Μάρκους Ρεξ, επιστήμονας ειδικός σε θέματα ατμόσφαιρας και επικεφαλής της αποστολής, κάνοντας λόγο για «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Η αποστολή «MOSAiC» είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ερευνητές να μελετήσουν την Αρκτική κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς μέχρι τώρα δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θραύση των πάγων. «Δεν κατανοούμε καλά το κλίμα στην Αρκτική επειδή ουδέποτε βρεθήκαμε εκεί τον χειμώνα», πρόσθεσε ο Ρεξ, υπογραμμίζοντας πως «Πολύ σύντομα, θα πούμε αντίο στον ήλιο (...) Θα δουλέψουμε στο απόλυτο σκοτάδι, θα είμαστε απομονωμένοι, σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από όλους τους άλλους ανθρώπους. Θα πρέπει να διαχειριστούμε μόνοι μας κάθε είδους πρόβλημα, κυρίως τα ιατρικά».

Οι ειδικοί θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τους πάγους και το οικοσύστημα για να συλλέξουν δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τον Βόρειο Πόλο αλλά και όλον τον πλανήτη.

«Στις αρχές του έτους διαπιστώσαμε κάτι ακραίο: στο κέντρο της Αρκτικής έκανε περισσότερη ζέστη απ' ότι στη Γερμανία», επισήμανε.

Το Polarstern θα συνοδεύεται από τέσσερα παγοθραυστικά της Ρωσίας, της Κίνας και της Σουηδίας, ενώ αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τους επιστήμονες και να τους εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη. Προκειμένου να εκτελέσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του, το Polarstern θα αφεθεί να πλέει μαζί με τους πάγους όπου το πάνε τα θαλάσσια ρεύματα.